Az alapítványról

Az alapító család

dr. Kormos Sándorné, dr. Kormos-Deák Sándor özvegye
Kormos Katalin, dr. Kormos-Deák Sándor lánya

Családi alapítványunkat édesapám, dr. Kormos Deák-Sándor emlékére hoztuk létre édesanyámmal és a családommal közösen. Édesapám egy pici Heves megyei falucskában, Balatonban látta meg a napvilágot. Korán megözvegyült édesanyja nehéz körülmények között nevelte őt és testvérét. Lakatosnak szánták, de a világháború után lehetőséget kapott arra, hogy továbbtanuljon.
Ő a szorgalmának, kitartásának és tehetségének köszönhetően elvégezte a Külügyi Akadémiát, közgazdasági diplomát, két felsőfokú nyelvvizsgát és doktori címet szerzett, majd diplomataként járta a világot az Egyesült Államoktól, Indián és Indonézián át egészen Hollandiáig.
Mindkét gyermekének diplomát és felsőfokú idegennyelv-tudást adott a kezébe, a más kultúrák iránti nyitottságra nevelve őket és élményekkel teli gyermekkort biztosítva számukra. Unokáinak mindig jókedvű, optimista nagypapája volt, akitől megtanulták: a család, a tanulás és a munka iránti szeret fontosságát.

nyari-tabor-tamogatas-ballagas

Az alapítvány célja

Célunk, hogy felkaroljuk Balaton község szerényebb anyagi körülmények között élő gyerekeinek oktatását. Szeretnénk visszaadni valamit annak a közösségnek, településnek, ahonnan édesapánk elindult, és ami iránt egész életében mély szeretetet táplált.
Az Álomműhely elsősorban Balaton faluban született, itt élő és/vagy a település iskolájába járó fiatalok támogatását tűzte a zászlajára. Miért? Mert az oktatási rendszer ma Magyarországon szélsőségesen egyenlőtlen, konzerválja a társadalmi különbségeket, és rendkívül megnehezíti a társadalmi mobilitást – különösen igaz ez Észak-Magyarországra, így Balaton és környéke kistelepüléseire.
A magunk szerény eszközeivel ezt az egyenlőtlenséget szeretnénk enyhíteni: ha már csak egy gyereknek sikerül az alapítvány révén megvalósítani a céljait, nem volt hiábavaló a munkánk.

Hitvallásunk

Édesapánk nem mindennapi életútja az élő bizonyíték arra, amiben szentül hiszünk: a tudás a kitörés záloga, a tanulás pedig az álmok valóra váltásának leghasznosabb eszköze. Hisszük, hogy az ő példája is azt bizonyítja, a tehetség utat tör magának. Hiszünk a tanulás fontosságában és a tudás erejében, és valljuk, hogy minden tehetséges, szorgalmas gyermek megérdemli a segítséget, és azt, hogy megvalósíthassa álmait – függetlenül attól, milyen körülmények közé születik.

kislany-az-allatorvosnal-vizsgal
balaton-tabla

Tudtad?

  • A Heves megyei Balaton község lakosainak száma 1029 fő, ebből 130 viseli a Kormos vezetéknevet. Ez a lakosság 12,63%-a.

  • A "magyar tengeren" kívül még két Balaton létezik: az egyik Heves megyében, a másik az USA-ban, Minnesota államban, a Yankton tó partján.

  • A Balaton szó feltételezhetően a szláv eredetű blaton (jelentése nádas, mocsaras) szóból származik.

Az alapítvány kuratóriuma

petrucz-lászló

Petrucz László

kurátor

Két csodálatos gyermek édesapjaként mindennél jobban szeretném, ha Magyarországon egyetlen gyerektől sem tagadná meg a sors, az élet, a nehéz anyagi körülmények szorítása azt, hogy kibontakoztathassa a képességeit és az álmai nyomába eredjen. Ezt persze könnyebb mondani, mint megcsinálni, de az alapítványnál végzett munka során mindig ez a cél, és egy nagy álmokat álmodó kislány és kisfiú képe lebeg, akit hozzásegíthetünk egy jobb, szabadabb, boldogabb élethez.

berze-márton

Berze Márton

Kormos Sándor unokája
A kuratórium elnöke

Sokféleképpen lehet tisztelegni az őseink emléke előtt. Sírra tett friss virággal, gyertyagyújtással, a közös történetek felidézésével. Számomra ez az alapítvány nagyapám emlékének, örökségének megőrzéséről, és annak az üzenetnek a terjesztéséről szól, hogy tanulással, szorgalommal, kemény munkával elérhetjük a céljainkat – még akkor is, ha senki nem fogadna ránk nagy tétben. Ha az Álomműhellyel akár csak egy hátrányos helyzetű, nehéz sorsú, de tehetséges gyermek álmát sikerül valóra váltanunk, már megérte megcsinálni. Mi ezzel a munkával ápoljuk Papa emlékét, és ezzel lehetünk méltók az örökségéhez.

jakos-zoltán

Jakos Zoltán

kurátor

Miért vállaltam, hogy kurátorként segítem az alapítvány munkáját? A válasz egyszerű: Sanyi bácsi történetei miatt. Órákig tudott mesélni az életéről, mindig humorral, végig mosolyogva, nagyokat nevetve. Tényleg soha ki nem fogyva a sztorikból. Azt szeretném, ha minél több balatoni gyereknek lenne annyi mesélnivalója öregkorában a világ csodáiról, hihetetlen kalandokról, fantasztikus barátságokról, mint Sanyi bácsinak volt.